torsdag 25 februari 2016

Min vän Skuggan

Författare: Michael Morpurgo

Matt är på besök hos sin morfar. Han berättar att hans bästa kompis, Aman, har fått veta att han ska utvisas till Afghanistan, som han flydde från med sin mamma för åtta år sedan. I åtta år har han levt i Storbritannien och nu måste han plötsligt tillbaka till ett land som han lämnade när han var sex år. Ett land där det fortfarande pågår strider och där hans mamma riskerar att hamna i fängelse.

Matt är ledsen över att han inte ens får hälsa på Aman, eftersom barn inte får komma in på det boende där han och hans mamma hålls inlåst tillsammans med en massa andra flyktingar, i väntan på utvisning. Efter viss övertalning går morfar med på att besöka Aman i Matts ställe.

Aman berättar sin historia för Matts morfar. Han beskriver hur han och hans mamma bodde i grottor i bergen i Afghanistan när han var liten. Han berättar om hur hans pappa försvann och hur de tillslut var tvungna att fly undan Talibanerna. Han berättar hur de fick hjälp av en hund som plötsligt dök upp en dag och som Aman kallade Skuggan.

När Aman har berättat hela sin historia för Matts morfar vädjar han om att morfar ska försöka hjälpa dem att få stanna i Storbritannien. Men vad ska en gammal pensionär kunna göra för att övertyga myndigheterna om att Aman och hans mamma måste få stanna i landet? En plan börjar sakta men säkert ta form i morfars huvud, men kommer det fungera och kommer han hinna i tid? Och vilken roll kommer Skuggan att spela i historien?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar