torsdag 25 februari 2016

Som eld

Författare: Sara Lövestam

Anna och Lollo lever helt olika liv.

Anna bor med sin alkoholiserade pappa i en liten sunkig hyreslägenhet i en förort till Stockholm. I skärgården har de en pytteliten stuga. Den är mer eller mindre fallfärdig, pappa har byggt den själv. Trädgården består mest av tallar, det är utedass och stugan har ingen elektricitet. Men Anna älskar den. Hela somrarna spenderar pappa och hon på ön.

Lollo hatar ön. Hennes föräldrar har precis köpt ett sommarhus där, för åtskilliga miljoner. Ett gigantiskt hus med en stor perfekt klippt gräsmatta och egen brygga. Lollo hatar det i alla fall. Hon vill inte tillbringa ens en dag på den där ön tillsammans med sin tråkiga familj. Hon vill följa med bästisen till Oslo eller åtminstone vara kvar i civilisationen i Stockholm.

Första gången de ser varandra är på båten ut till ön. Redan då vet de var de har varandra. Lollo ser en konstig, skabbig tjej med en alkad pappa. Anna ser en typisk brat som får allt hon vill ha. Ändå kan de inte riktigt släppa varandra med blicken.

Ön är liten och deras vägar korsas då och då. En tveksam vänskap växer fram och sen något mer.

Men Lollo är rädd. Vad skulle resten av världen säga om hon kom dragandes med Anna? Fattiga, konstiga Anna vars pappa är alkis. Anna som inte ens har en mobil. Ingen som funkar i alla fall. Anna som kör motorbåt och lägger nät som ingenting. Det går liksom inte. Det passar inte i Lollos värld.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar