måndag 27 oktober 2014

Stå ut

Författare: Mattias Edvardsson

Nike säger aldrig någonting i skolan. Hon protesterar inte när de andra i klassen hackar på henne. Hon tiger och tar emot. Hon har alltid alla rätt på alla prov och hon har föräldrar som blir extremt besvikna om hon inte skulle få A på ett prov någon gång.

Men när Nike kommer hem och sätter sig vid sin dator blir hon någon annan. Med falskt namn och bilder stulna från en blogg i USA är Nike allt hon inte är i verkligheten, snygg, ytlig, kaxig, populär.  Då är hon Nicole.

Liam är en bråkstake i skolan. Han vill egentligen skärpa sig, om inte annat så för att inte göra sin mamma besviken. Men ibland går det inte att hålla emot när alla känslorna väller ut. Han blir så fruktansvärt arg, han blir nästan rädd för sig själv. Orsaken till sin ilska berättar han inte för någon, han vill inte att någon ska veta att mamma är sjuk.

Christer är klassföreståndare i Nike och Liams klass. Han vet egentligen inte varför han blev lärare en gång i tiden. Men han vet att om han tyckte om yrket när han började så har det förändrats. Nu känner han sig mer som förälder, socialsekreterare och polis än som lärare. Hur ska han kunna nå fram till elever som Liam? Hur ska han orka?

För alla tre handlar tillvaron om att stå ut. Trots att de spenderar så stor del av vardagen i samma rum vet de nästan ingen om varandra. Men så väljer Liam att skicka en vänförfrågan på facebook till den snygga Nicole och för henne kan han berätta om alla sina problem, all sin ångest. Han anar så klart inte att Nicole är samma person som Nike, det störiga A-barnet som han låter sin frustration gå ut över under dagarna i skolan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar