torsdag 2 oktober 2014

Strimmor av hopp

Författare: Ruta Sepetys

Vad Hitler och nazisterna gjorde mot judar, romer, homosexuella och andra grupper under andra världskriget vet de flesta. Mindre känt av sanningen om hur Stalin och Sovjetunionen mördade över 20 miljoner människor under sin tid vid makten.

Sovjetunionen ockuperade de baltiska länderna 1939 och kort därefter började människor som av en eller annan anledning ansågs vara ett hot mot staten tvångsdeporteras från sina hem. De placerades i arbetsläger i Sibirien under fruktansvärda former. De som inte frös eller svalt ihjäl, eller dukade under av någon av alla sjukdomar som härjade i lägren, fick arbeta som slavar i tio-femton år.

Lina och hennes mamma och lillebror hämtas från sina hem en sen kväll av sovjetiska soldater. Var deras pappa är vet de inte, han har inte kommit hem från sitt arbete på universitetet den dagen. Familjen körs på lastbilsflak, tillsammans med andra människor som också ska deporteras, till väntande godståg. Där packas de in som boskap i trånga vagnar och så börjar mardrömsresan som tar dem från deras trygga vardag till arbetslägren i Sibirien, där endast ett fåtal av dem kommer överleva.


Lina kämpar för att hon och hennes familj ska klara sig. För att försöka få reda på var hennes pappa befinner sig och för att han ska veta var de är så att han kan komma och rädda dem använder sig Lina av sin teckningsförmåga.  Allt de är med om tecknar hon och gömmer undan. Om de sovjetiska soldaterna skulle få tag på hennes bilder vore det livsfarligt, men Lina vägrar låta sig skrämmas. Hon vill att sanningen ska bevaras och att världen ska få veta vad Sovjetunionen gör mot dem. Den sanningen får världen vänta i ytterligare femtio år på, men det vet inte Lina.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar