torsdag 2 oktober 2014

Två städer

Författare: Eva Susso

Katastrofen kommer som en blixt från klar himmel. Marken skakar, stora sprickor och avgrunder öppnar sig, människor och hus försvinner ner i jordens innandöme, från himlen regnar sot och svavel. Efteråt finns bara ett fåtal överlevare.

Leon lyckas rädda med sig sin nyfödda schäfervalp och ta skydd tillsammans med den. Efteråt, när hans föräldrar och alla andra är döda, vandrar han och valpen runt i öknen i dagar, månader och år. Utan hunden hade han aldrig överlevt, då hade han dödats av andra överlevare, utsvultna galningar som drar runt i öknen. Han har döpt hunden till Devil.

I öknen träffar Leon Anja. De slår följe med varandra, delar allt. Leon lovar att aldrig överge henne, de ska alltid finnas för varandra. Men livet i öknen är hårt och de vet inte hur de ska kunna överleva. De längtar efter andra människor, civilisation och normalitet, vardag utan köld och svält. När de en dag stöter på en hög mur som sträcker sig så långt åt båda håll som de kan se, tror de att deras lycka är gjord. Hade de vetat vad som väntade på andra sidan muren hade de flytt tillbaka ut i öknen.

Bakom muren finns ett rike som regeras av el-Tyrann, en hänsynslös och grym man. Kvinnor och män lever helt åtskilda, i olika städer. Anja hamnar med de andra kvinnorna i de fattigas stad. I el-Tyranns land är kvinnor mindre värda än djur. Leon och Devil får bo i de rikas stad, men där är tillvaron lika eländig som för Anja. De lever som slavar som tvingas arbeta och slita utan lön. De fryser och svälter och lever som fångar innanför samma mur men utan möjlighet att träffas eller att kommunicera.


Så får både Anja och Leon höra om ett uppror som planeras mot el-Tyrann. Båda två kommer att spela viktiga roller i de händelser som följer, men ingen av dem vet att eller på vilket sätt den andra är inblandad...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar