onsdag 15 oktober 2014

Svarta rosorna : Uppdraget

Författare: Camilla Lagerqvist

Andra världskriget rasar och även om Sverige inte är med är kriget påtagligt i de små byarna som gränsar till Norge. Grannlandet är ockuperat av tyskarna och många norrmän flyr genom skogarna till tryggheten i Sverige. I skogen står tyska soldater med automatvapen för att vakta gränsen och flera gånger om dagen flyger de tyska bombplanen precis ovanför trädtopparna på väg mot Norge.

Maja bor med två småsyskon och sin mamma i en av byarna precis nära den norska gränsen i Värmland. Hennes pappa är inkallad till försvaret, precis som de flesta andra män i byn, och hennes mamma får arbeta hårt med att sköta deras handelsträdgård på egen hand. Maja hjälper till så gott det går. Men hon tycker att det är tråkigt att rensa ogräs och passa småsyskon hela dagarna och hon längtar efter jämnåriga vänner att umgås med.

Så flyttar verkligen två i Majas ålder till byn. Den ena är Ben, en judisk pojke som flytt från Norge tillsammans med sin mamma. Den andra är en norsk flicka, Hilde. Hildes mamma är tillsammans med en tysk soldat och i Norge blev Hilde trakasserad för att hon var en "tyskunge". Ben, Maja och Hilde hjälps åt för att klara av vardagen i skuggan av kriget. Men de önskar att de kunde göra något mer, hjälpa till i kampen mot tyskarna. Bens pappa är med i en hemlig motståndsrörelse i Norge och en dag får de en chans att hjälpa motståndsmännen och kvinnorna. Men då måste de först lyckas ta sig förbi de beväpnade vakterna vid gränsen utan att bli upptäckta. Människor som olagligt korsar gränsen skjuter tyskarna direkt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar