fredag 30 januari 2015

En hund och hans pojke

Författare: Eva Ibbotson

Harry har allt en pojke kan önska sig, allt utom det han verkligen vill ha. Hans föräldrar är mycket rika och överöser honom med prylar, men allt Harry vill ha är en hund.

Dessvärre hatar Harrys mamma, Albina, hundar. Hon tycker att de är illaluktande och äckliga och att de hårar och smutsar ner överallt. Så oavsett hur mycket Harry tjatar och bönar och ber så får han ingen hund.

Harrys pappa är affärsman och sällan hemma, han åker hit och dit i världen på affärsresor. När han kommer hem sent på kvällen på Harrys födelsedag och har glömt köpa en present till honom kommer han på den lysande idén att han kan hyra en hund, över helgen, åt Harry. Till Harry säger han förstås inget om att hunden bara är till låns, han utgår från att pojken i alla fall kommer tröttna på hunden innan helgen är över och det är dags att lämna tillbaka den, så som han brukar tröttna på leksaker som de köper till honom.

Lika jublande glad som Harry blir när han plötsligt helt oväntat får åka med sin pappa och köpa en hund, lika förkrossad blir han när han efter helgen förstår att föräldrarna har lurat honom och att den lilla blandrashunden, Pricken, som han älskat sedan första anblicken, ska lämnas tillbaka till hunduthyrningsfirman.

Pricken är lika olycklig han, där han sitter i sin bur och tänker på pojken.

Men Harry är trött på att bli överkörd av sina föräldrar. Den här gången tänker han inte ge sig, han kan inte leva utan Pricken. Så Harry smider en plan…

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar