fredag 30 januari 2015

Historien om Leon : Schindlers yngste arbetare

Författare: Leon Leyson

Leon föddes i en judisk familj i en liten by på den polska landsbyggden 1929. När tyskarna invaderade Polen var han tio år.

Familjen hade flyttat till Kraków för att fly undan fattigdomen i byn, men när judeförföljelsen börjar får de istället fly helt andra hot.

Leons pappa får jobb hos nazisten och fabriksägaren Oskar Schindler. Schindler är känd för att med hjälp av list och mutor ha räddat 1200 judar från en säker död i koncentrationsläger. Bland dessa 1200 finns också delar av Leons familj med, men vägen till räddning är lång och fasansfull.

Som gammal man i USA har Leon skrivit ner sin berättelse och läsaren får följa honom från den lilla byn Narewka i nordöstra Polen, till Kraków och de judiska ghetton som tyskarna byggde där, vidare till koncentrationsläger i ett par omgångar, till det hårda arbetet i Schindlers fabriker och slutligen till friheten i USA.

Det är en mardrömslik berättelse som inte blir mindre gripande för att man känner till alla delar av den sedan tidigare. Här skildras en helt obegriplig mänsklig ondska men också ett lika obegripligt mänskligt mod hos Oskar Schindler och hos den unge Leon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar