fredag 30 januari 2015

Farlig förmåga

Författare: Jessica Spotswood

I Nya England är det Bröderna som styr och kvinnor har väldigt lite att säga till om. De ska lyda männen, vara gudsfruktiga och undvika egen tankeverksamhet. Framför allt får de absolut inte utöva magi. En kvinna som beter sig misstänkt i Brödernas ögon, som utpekas för att vara en häxa, blir omedelbart fängslad och bortförd till ett okänt öde. De senaste åren har hundratals, kanske tusentals, häxor mördats och nu finns bara ett fåtal kvar i landet.

Cate är den äldsta av tre systrar, som alla har magiska krafter. Deras mor har dött i barnsäng och Cate måste skydda sina systrar och till varje pris se till att ingen får veta att de är häxor. Inte ens deras far eller tjänarna som delar deras hem. Ingen får veta. Det är ett tungt ansvar att bära och det kommer snart bli ännu värre.

När en flicka fyller sjutton år måste hon antingen gifta sig eller gå i kloster, i Systraskapet. Kan hon inte själv presentera en man som har friat till henne kommer Bröderna utse någon att bli hennes make. Cate fasar för dagen då hon måste bestämma sig. Om hon gifter sig måste hon kanske flytta långt bort från sina systrar och hur ska hon då kunna skydda dem? Att gå i kloster hos de fromma Systrarna vill hon inte heller.

Så får hon veta att det finns en profetia som säger att tre systrar ska födas, som alla är häxor och där en av dem är den mäktigaste häxa som någonsin levt. Denna häxa ska enligt profetian störta Bröderna och upprätta häxornas och kvinnornas makt i samhället. Men profetian säger också att en av systrarna kommer döda någon av de andra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar