torsdag 15 januari 2015

Hoppet Jumpin´Jack Az

Författare: Moni Nilsson

12-åriga Azad och hans storebror Tigris bor i Kurdistan. Azad älskar att hoppa höjd och han drömmer om att bli lika bra som Kajsa Bergqvist. Tigris är stum efter en chockskada när han och Azad nästan blev dödade i ett bombanfall några år tidigare.

Brödernas pappa är författare och förföljs av militärpolisen. Då och då tar de med sig honom från hans hem och han kommer tillbaka med nya märken efter tortyr på kroppen. Situationen blir mer och mer ohållbar och när en grannfamilj flyr till Sverige betalar Azad och Tigris föräldrar dem för att ta med sig pojkarna. Tanken är att de ska ta sig vidare till Berlin, där deras farbror bor. När föräldrarna har råd ska de komma efter.

Men något går fel, människosmugglaren lurar dem och pojkarna hamnar med grannfamiljen på en flyktingförläggning i Stockholm. Utan pass och pengar har de ingen möjlighet att ta sig vidare till Berlin och grannfamiljen utnyttjar Tigris stumhet i hopp om att det ska ge familjen asyl i Sverige. Bröderna är fast som gisslan hos en familj som behandlar dem som skit, i ett land där de inte känner någon och inte kan språket och utan att veta om de någonsin ska få träffa sina föräldrar igen.

Enda ljuspunkten för Azad är vänskapen med en konstig korvförsäljare och hans dröm om att få hoppa höjd i skolans höjdhoppslag. I höjdhoppslaget träffar han också Marcus och Anton som blir hans första svenska vänner och som gör allt de kan för att hjälpa honom. Men hur ska han och Tigris kunna ta sig in i Tyskland utan vare sig pass eller pengar?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar