fredag 27 april 2018

De försvunna

Författare: Cecilia Lidbeck

En buss är på väg ut genom skogen, ut mot ingenstans. I bussen sitter ett gäng ungdomar som inte verkar känna varandra särskilt väl än. De ska på något slags läger, och vad vi förstår av huvudpersonen, Judith, så är inte alla lika sugna på att vara med på det här lägret.

Tyvärr går det inte riktigt som det är tänkt. Bussen kraschar och bussföraren dör. Eftersom det inte finns någon mobiltäckning så bestämmer ledaren för lägret sig för att gå och hämta hjälp. Med honom följer två av ungdomarna. De sju som är kvar stannar vid bussen för att invänta hjälp.

Efter att de har ätit den medhavda maten och druckit av vattnet i dunken så inser de ganska snabbt att de inte har någon aning om när eller om de kommer att bli hittade. De är sju personer. Sju ungdomar som inte har särskilt mycket vana av att klara sig själva i skogen måste nu göra precis det för att överleva.

Detta är en bok som trots sitt utseende inte innehåller några övernaturligheter eller inslag av skräck. Den obehagliga stämning som infinner sig mellan ungdomarna räcker gott och väl för att det ändå ska vara en ganska otäck bok. För när mat och vatten börjar ta slut och ingen räddning är i närheten så väcks mycket tankar och känslor till liv. En modern “Flugornas herre”!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar