fredag 27 april 2018

Enklav

Författare: Ann Aguirre

Framtiden är här, New York ligger i ruiner och en del människor tvingades för länge sedan att flytta ner i det nedlagda tunnelbanesystemet. Här har det sedan dess växt upp mindre samhällen, enklaver, och i dem är livet kort och fyllt av hårda levnadsregler. Reglerna är till för att skapa ordning och struktur när det finns ont om både utrymme och mat. De få människor som klarar småbarnsåren blir indelade i tre kategorier: byggare, avlare och jägare. 

I en enklav lever bokens protagonist, Spadertvå. Hon har kämpat hela sin barndom för att visa sig skicklig nog att bli jägarinna. Hon lever för att slåss. Nu fyller hon 15 år och anses vuxen. Äntligen ska hon få följa med de andra jägarna ut och jaga. Jägarna jagar både smådjur till mat, men dödar även fiender. Fienderna kan vara både människor från andra enklaver, men vad värre är: även zombieliknande missfoster som lever tätt inpå enklaven under jord. 

Jägarna jagar alltid i par och Spadertvå blir ihopparad med enklavens mest besynnerliga person, Tålig. Tålig sägs ha hittats i tunnlarna när han bara var ett litet småglin, och det sägs att han innan dess levt på ovansidan. Spadertvå litar inte helt på ryktena eftersom hon inte tror att någon skulle kunnat klara sig på ovansidan. Tålig är några år äldre och en erfaren jägare men inte helt lätt att jaga med då han har en stark vilja som inte är rädd för att visa missnöje mot klanens regler. Spadertvå blir chockad av hans överträdelser, men efter att de har blivit utsända på något som kan liknas vid ett självmordsuppdrag så misstänker hon även själv att de äldre i enklaven kanske inte vet så mycket som de försöker ge sken av. 

Klimatet i enklaven hårdnar och plötsligt blir en av Spadertvås barndomsvänner utpekad för att bryta mot reglerna. Utan att tänka sig för kliver Spadertvå fram och tar på sig skulden. Även Tålig ljuger och hävdar att han var med på regelbrottet. Enklaven utdömer det strängaste straffet efter dödsstraff, förvisning, de måste lämna tryggheten i enklaven. Utan enklaven klarar man sig inte många timmar i tunnlar fyllda med missfoster, och som sista och enda utväg ser de endast en väg möjlig - till ovansidan. Men hur ser det ut på ovansidan? Spadertvå har levt i mörkret i tunnlarna hela sitt liv och har matats med hemska berättelser om hur hemskt det är på ovansidan. Ska hon våga gå emot allt hon lärt sig och möta en helt ny värld? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar