onsdag 4 april 2018

Vi som överlevde


Författare: Michael Bornstein och Debbie Bornstein Holinstad




Michael föddes 1940 som andra son till ett judiskt par i en liten by i Polen. Kriget rasade redan i Europa och med det judeförföljelsen.

Michaels hemby har gjorts om till ett ghetto och judarna terroriseras, misshandlas, våldtas och mördas dagligen av SS-soldaterna som vaktar dem. Trots det har de det på många sätt bättre än andra judar i landet under dessa år, eftersom de fortfarande bor kvar i sin egna hem och får vara tillsammans med sina familjer. Michaels föräldrar hör de fruktansvärda ryktena om hur judar runt om i Polen sätts i Hitlers koncentrationsläger, men de har svårt att tro att sådan ondska verkligen kan finnas.

Tillslut töms även deras lilla by på judar och alla de judiska familjerna samlas ihop och skickas med tåg till Auschwitz. Där får Michael, då fyra år gammal, och hans familj erfara att allt de hört om dödslägrena är sant och att fasan är större än någon kunnat beskriva.

När Auschwits befrias på våren 1945 är bara femtiotvå av de hundratusentals barn under åtta år som kom till lägret fortfarande vid liv. Michael är den yngste av dem. Långt, långt senare, när han är en gammal man ser han sig själv som fyraåring i fångdräkt på bilderna som togs när lägret befriades och han bestämmer sig för att det är dags att börja berätta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar