onsdag 4 april 2018

Dödens märken


Författare: Veronica Roth



Rådsförsamlingen styr över alla världar och folkslag utom de brutala Shoterna. De styrs med järnhand av sin grymme diktator Ryzek Noavek. Shoternas rike gränsar mot de fredliga Thuvitherna och folken är bittra fiender sedan urminnes tider.


Genom alla världar strömmar det magiska flödet. Alla människor har varsin flödesgåva, en speciell förmåga som styrs av flödet. Det kan vara allt från att kunna hela skadade till att blockera elektricitet.

Akos växer upp i Thuvhe. Hans familj har status i samhället och hans mamma är en av rikets tre siare. Hon får visioner av framtiden och hjälper rådsförsamlingen att styra de olika världarna. För att försöka komma åt siarnas makt skickar Ryzek Noavek en dödspatrull till Thuvhe och till Akos hem. Hans mamma försvinner, hans pappa dödas och han och hans bror tas till fånga och förs till Shotet. Ryzek hoppas att Akos bror ska ha ärvt sin mors siargåva och att han ska kunna ta kontroll över den.

Cyra är syster till Ryzek. Hon är uppvuxen med sin dispotiska och våldsamma far, den tidigare diktatorn i landet. Hon har sett hur han har plågat och brutit ner hennes storebror, Ryzek, och gjort honom till det monster han är idag. Både fadern och Ryzek använder Cyras flödesgåva för att sprida skräck i befolkningen. Flödet strömmar ständigt genom Cyras kropp som svarta strömmar av smärta. Enda sättet för henne att lindra sin smärta är att överföra den till någon annan genom att röra vid dem. Hon kan tortera och slutligen döda en annan människa bara genom att lägga sin hand på dem. Alla utom Akos, vars flödesgåva är att neutralisera andras gåvor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar