fredag 27 april 2018

Guldkompassen

Författare: Philip Pullman

Guldkompassen är första delen i en trilogi som heter Den mörka materian och utspelar sig i ett parallellt universum. Lyra bor på internatskolan Jordan som ligger i London. Här placerades hon av sin farbror Lord Asriel efter att Lyras föräldrar dött i en luftskeppsolycka. I deras värld har alla människor en daimon, vilket är en del av människans själ, i form av ett djur. Lyras diamon heter Pantalaimon och är oftast i form av en vildkatt eller en hermelin.

Lord Asriel är vetenskapsman och han tror sig ha kommit på ett sätt att resa mellan olika dimensioner, men när han reser tillbaka från Nordpolen till London för att berätta om den här upptäckten, är det inte alla som är lika positivt inställda. Efter att ha undkommit ett mordförsök reser Lord Asriel iväg igen och Lyra blir ensam kvar med all oro i magen. Kort efter att Lord Asriel gett sig av försvinner Lyras bästa vän Roger under mystiska omständigheter och Lyra vet ingen annan utväg än att själv försöka hitta honom igen.

Guldkompassen är ett storslaget äventyr genom en värld där det existerar magiskt stoft, pansarbjörnar, talande djur och mystiska uppfinningar. Ska Lyra kunna hitta både sin vän och sin farbror igen, och vad är det egentligen för upptäckt som Lord Asriel har gjort och som så många vill tysta ner?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar