fredag 27 april 2018

Ta det som en man

Författare: Hampus Nessvold

Hampus är 21 år, musiker och även känd som programledare i P3. Han har skrivit en bok om manliga ideal, normer och jämställdhet. Han insåg som 17-åring att den fasad han länge försökt upprätthålla inte stämde överens med den person han var inombords. Hampus beskriver sig själv som en kille som under högstadiet gjorde allt för att passa in, han var stökig, högljudd och gjorde sig ofta rolig på andras bekostnad trots att han inget hellre ville var att kunna slappna av och vara sig själv.  

I boken beskriver han hur han har kämpat med att hitta vem han egentligen är. Att acceptera att han inte passar in i normen av hur en man ska vara, och att inse att det inte är honom det är fel på, det är normen. Han skriver något tragiskt och väldigt humoristiskt om vikten av att ha någon att prata med. Hur han panikslagen ringer vad han tror är anonym terapi via telefon, pratar oavbrutet med en person i 47 minuter om allt som är jobbigt i hans liv, för att när han äntligen fått ur sig allt höra att det är Vendela i växeln på Länsförsäkringar som han har råkat ringa.

I boken tar Hampus upp tema som kroppsideal, vänskap, att må dåligt och våld. Han skriver även om sex och hur det var att ha sex första gången, alla förväntningar på hur det skulle vara och alla förväntningar på hur han skulle bete sig som man. I boken finns också fakta om manlighet och jämställdhet, samt ett sista ord från Hampus där han önskar att fler män vågar stå upp för jämställdhet och ett mer mångfacetterat ideal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar