fredag 27 april 2018

Endgame - Kallelsen

   
Författare: James Frey

Endgame är en science fiction-trilogi som utspelar sig i nutid och handlar om en hotande apokalyps. För många tusen år sedan kom rymdvarelser ner på jorden, de hjälpte människorna, men ställde också krav. Om mänskligheten sviktar, beter sig dåligt, så kommer rymdvarelserna ingripa igen. De kommer då återigen ner på jorden, men denna gång för att utplåna mänskligheten, genom det som kallas Spelet.

I Spelet ska tolv urgamla ätter kämpa om vinsten: att få bevara sin ätt medan alla andra människor förintas. Dessa tolv ätter representeras av varsin spelare, en utvald ungdom mellan 13-20 år. Vem som blir spelare avgörs genetiskt, och så fort en fyllt tjugo år så tar nästa spelare vid. Berättelsen om spelet har bevarats och vördats av dessa ätter under lång lång tid, och plötsligt så är allt man har tränat inför (och ibland tvivlat på) verklighet. Spelet är igång.

Tolv ungdomar måste mötas, spela, och vinna. Endast då kan de och medlemmarna av deras ätt överleva. Spelets regler är enkla. Hitta de tre nycklarna i rätt ordning och för dem till rymdvarelserna. Utöver det finns inga andra regler.

Vi får följa dessa tolv utvalda ungdomar, geografiskt spridda från hela jordklotet, i deras olika tankar kring spelet och deras strävan efter att vinna. Alla tolv är tränade för spelet in i minsta detalj trots att ingen vet riktigt vad spelet innebär. De är mänskliga mördarmaskiner, men samtidigt med så diametralt olika livssituationer och förutsättningar. En sak har de dock gemensamt: de vill alla vinna. Vinna överlevnad.

Detta är en bok i högt tempo, mycket action, mycket död och mycket förstörelse. Det är samtidigt en bok om mänsklighetens historia, om de gåtfulla platser som vi än idag inte helt fullt kan förklara, om civilisationer nästan helt bortglömda. Vem vet, kanske har Stonehenge mer gemensamt med terrakottakrigarna och göbekli tepe än vad vi tror...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar