onsdag 4 april 2018

Ordbrodösen

Författare: Anna Arvidsson
En ordbrodös är en kvinna som kan styra andra med ord, skrivna ord. När man läser text som en ordbrodös har skrivit gör man som det står, utan att tänka eller ifrågasätta, som om man vore hypnotiserad.

Förmågan att vara en ordbrodös ärvs från mor till dotter. Det finns bara enstaka släkter med ordbrodöser kvar i hela världen. Alba tillhör en av de sista i Sverige. När hon fyller arton är det dags att genomgå riten som ger henne förmågan. Sedan kommer hon få gå i lära hos en erfaren ordbrodös i ett år, innan hon är färdig och helt kan styra sin egen förmåga.

Ingen är beredd på det som händer när Alba ska genomgå riten, allra minst Alba själv. Oavsett hur mycket hon försöker så har hon inte kraften. Ingen påverkas av det hon skriver. Något blockerar hennes kraft. Något eller någon.

Om en ordbrodös föder en son kommer hennes döttrar inte få förmågan. Enda förklaringen till att Alba inte kan styra någon med sin text är att hon måste ha en bror, som ingen kände till. Hennes mamma, som dog när Alba var liten, måste ha lyckats gömma undan honom för släkten av rädsla för vad de annars skulle göra med honom.

Alba tvingas inse att hennes släktingar är beredda att göra nästan vad som helst för att kraften ska leva vidare i släkten. Hon måste försöka hitta sin okända bror och rädda honom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar